2010. február 15., hétfő

Február 12. Road trip és kék pingvinek

Reggel még nem lehetett látni, hogy egész nap esni fog vagy jobbra fordul az idő, ezért úgy határoztunk, hogy autózni megyünk kicsit északra tőlünk. Oamaru városban megálltunk, és vettünk jegyet az esti “pingvinlesre”, majd tovább autóztunk a 83-as úton a szárazföld belseje felé. Utunkon megálltunk az “Elephant Rocks” (Elefánt sziklák) –nál, ettünk egy rossz pizzát a Waitaki-tónál (Lake Waitaki) (el is határoztuk, hogy innentől kezdve nem próbálkozunk más étellel, kizárólag fish and chips”-et eszünk), körbeautóztunk az  Aviemore-tó körüli nagyon szép és nyugalmas úton, sétáltunk egyet egy a “Deep Stream” nevű szurdokban, és láttunk egy monumentális méretű gátat.
A nap fénypontja mégis a pingvin-nézés volt. A kék pingvinek (blue penguin) a világon a legkisebb pingvinek, hasuk fehér, hátuk kékeszöld színben pompázik. Méretei: 25 cm és 1 kg. Egész nap az óceánon kutatnak táplálék után, csak kicsivel sötétedés előtt úsznak ki a partra a fészkükhöz, illetve kicsinyeiket megetetni. 
Minden évben ugyanazon a partszakaszon fészkelnek, mert szeretik a már jól bevált, biztonságos partokat. Oamaru-ban van egy partszakasz, amely egy nagyszámú kék pingvin kolónia fészkelőhelye. Az ÚZ-i Nemzeti Park Szövetség védi a ragadozóktól a területet, és mesterséges fészkeket épített itt a pingvineknek, amelyeket azok nagyon szeretnek, mert nem omlanak össze, mint azok, amiket ők építenek a földbe. :-) Egy lelátóról meg lehet figyelni a partra érkezésüket minden este. Mi is szemtanúi lehettünk kb. 150 pingvin hazaérkezésének. Kisebb csoportokban úsztak partra, majd bukdácsoltak felfelé a sziklákon. A vízszintes területre érve kicsit várakoztak (hűtötték magukat, és várták, hogy tiszta legyen a levegő), majd mikor az első kis pingvin megtette az első pár lépést, az egész csapat elkezdett rohanni a fészkek felé, és úgy tűnt, mindegyik meg is találta a sajátját. :-)
Emese

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése